Erdőterápia - Menedzsereknek

A férfiak körében a munkahelyi stressz, a nők körében a házastársi stressz kiemelt jelentőségű, mégis az egyik tévhit a stresszel kapcsolatban, hogyha nincs tünet, akkor stressz sincs. Ezt a nagy lendülettel, mindent befektetve, tűzzel dolgozó menedzserek, vállalkozók még nehezebben veszik észre. Pedig a stressz nem jár egyedül, testi tünetek is kísérhetik (menedzserszűrések ezt vizsgálják), vagy tartós stressz esetén kiégéshez vezet, amelynek egyik jele, hogy alig tud lazítani, még a szabad órájában is a feladatok pörögnek a fejében.
A jó hír az, hogy vigyázhatunk magunkra és a testünk immunrendszerének támogatása mellett a pszichológiai immunrendszerünkért is dolgozhatunk. Miről is van szó?

A pszichológiai immunrendszer a személyes immunkompetenciát biztosító rendszer, amely olyan személyiségforrásokat foglal magában, melyek képessé teszik az egyént a stresszhatások tartós elviselésére, a fenyegetésekkel való eredményes megküzdésre.

A pszichológiai immunrendszernek rétegei vagy alrendszerei vannak:


1. Megközelítő-Monitorozó alrendszer az ide tartozó személyiségjegyek a fizikai és a szociális környezet megismerésére, kontrollálására, megértésére irányulnak.                             Például: optimizmus, koherenciaérzés

2. Alkotó-Végrehajtó alrendszer az idetartozó személyiségjegyek birtokában az egyén képes eljutni a választott céljaihoz, és szándékainak megfelelően megvalósítani a fizikai és a szociális környezet átalakítására kitalált terveit, továbbá megváltoztatni a nehezített alkalmazkodási helyzet körülményeit. Pl. leleményesség, problémamegoldó-képesség

3. Önregulációs alrendszer azokat a személyiségjegyeket integrálja, amelyek biztosítják a figyelem és a tudati működés feletti kontrollt, kitartóvá és képessé teszik az egyént arra, hogy a veszteségek következtében kialakuló érzelmi állapotait kontrollálja. Pl. kitartás, impulzus kontroll, reziliencia
A három alrendszer dinamikus kölcsönhatásban együttműködve biztosítja a megfelelő alkalmazkodást és a rugalmas működést. A pszichológiai immunkompetencia a pszichológiai immunrendszert alkotó személyiség-komponensek fejlettségének és hatékonyságának függvénye. A személyiség fejlesztése nemcsak könnyebb egy szakemberrel, hanem türelemmel és elköteleződéssel eredményes is, mint a sportolás vagy az edzés.

Felhasznált irodalom:
Szokolszky, Ágnes; V. Komlósi, Annamária: A “reziliencia-gondolkodás” felemelkedése –ökológiai és pszichológiai megközelítések In: Alkalmazott Pszichológia folyóirat 2015. 11-26 oldal

Érdekel a bérlet? Kérj árajánlatot és információt a visszahívással!

Visszahívást kérek

Visszahívás kérése

Kérj visszahívást az adatlap kitöltésével, és a megadott időpontban keresni foglak hogy beszéljünk a bérlet áráról és az előnyeiről.

YYYY dash MM dash DD

Érdekel a bérlet? Kérj árajánlatot és információt a visszahívással!

Visszahívást kérek

Visszahívás kérése

Kérj visszahívást az adatlap kitöltésével, és a megadott időpontban keresni foglak és át tudjuk beszélni a bérlet részleteit.

YYYY dash MM dash DD