Mire számítsak?

Egyszerű mozgásos gyakorlatokra, sétára, saját élményre

Tuti, hogy nem lesz!

Fák ölelgetése

Mi kell hozzá?

Nyitottság az élményszerű tapasztalatokra

Mi ajánlott?

Kényelmes cipő, réteges öltözet, ivóvíz

Mikor javasolt az erdőterápia?

 • Érzelmi káoszban vagyok
 • Nem látom a fától az erdőt,elvesztem a részletekben
 • Folyamatos stresszben vagyok
 • Elakadtam az önismeretben
 • Nagy a zűr és bizonytalanság ebben az új helyzetben
 • Szeretnék kilábalni a kiégésből
Erdőterápia, stresszkezelés, menedzserszűrés - Pap Ildikó

Erdőterápia hatása hosszú távon

 • Átalakul az észlelés és életszemlélet
 • Növekszik a bizalom saját lelki erődben
 • Hiteles kapcsolat épül ki a belső értékrendszerrel és másokkal
 • Javul az élettel való elégedettség
 • Jobb alvás
 • Időperspektíva és élet-időhöz való attitűd változik
Erdőterápia, stresszkezelés, menedzserszűrés - Pap Ildikó

Komplett menedzserszűrés: testi és lelki megküzdés

A férfiak körében a munkahelyi stressz, a nők körében a házastársi stressz kiemelt jelentőségű, mégis az egyik tévhit a stresszel kapcsolatban, hogyha nincs tünet, akkor stressz sincs. Ezt a nagy lendülettel, mindent befektetve, tűzzel dolgozó menedzserek, vállalkozók még nehezebben veszik észre. Pedig a stressz nem jár egyedül, testi tünetek is kísérhetik (menedzserszűrés alkalmával ezek is kivizsgálásra kerülnek), vagy tartós stressz esetén kiégéshez vezet, amelynek egyik jele, hogy alig tud lazítani, még a szabad órájában is a feladatok pörögnek a fejében. A hatékony menedzserszűrésnek fontos része a stressz jeleinek felismerése és a személyiség támogatása a stresszel való megküzdésben.

Menedzserszűrés, stresszkezelés - Pap Ildikó

Erdőterápia folyamatában

Pszichológiai tanácsadás, személyiségfejlesztés, stresszkezelés, menedzserszűrés - Pap Ildikó
 • Testnek is helye van, melyre figyelve könnyebb ritmusban élni saját magaddal
 • Önmagad lehetsz vagyis ahol ki lehet mondani a MOST érzéseit, a MOSTani helyzetet és ezek elfogadásán keresztül a felismeréseket átültetni a hétköznapi életvitelbe
 • Természet energiát ad és örök változásával emlékeztet, hogy ő forog a ritmusa szerint. Te miért élnél másképp, mint a saját ritmusod?
 • Erdőben szemlélődve, figyelve az élet (nem kontrollálható) törvényszerűségeit tanulhatjuk (a természet a tanító)
 • Új távlatot kapsz az aktuális élethelyzetedről, segít nagyobb perspektívában látni az életet és prioritásokat állítani
 • Praktikus eligazításokat kapsz azért, hogy a stresszkezelés rövid és hosszútávon is hatékony legyen
Mi az ERDŐTERÁPIA?
Pszichológiai módszer erdőben sétálva. A pszichológiai konzultációhoz, életvezetési tanácsadáshoz áll legközelebb, ezért az alapja az ügyfél-pszichológus közötti kapcsolat. A ügyfél/felnőtt saját életének irányítója és alakítója, tehát a pszichológus nem guru és nem is mindennek a tudója, ezért nincsenek előre megírt gyakorlatok, feladatok. Pszichológusként a MOST-ban a felnőtt által hozott kérdés/életvezetési nehézség alapján találom ki a gyakorlatot és kérdést.
Mikor dolgoztam ki az erdőterápiát? 2009-2012 években
Mi inspirált az erdőterápia megalkotására?
A kíváncsiságom, a kreativitásom azt kereste, mi lehetne másképp a pszichológiai tanácsadásban, ami innovatív, ugyanakkor egyszerűen megvalósítható, ráadásul lényegre törő. Először a tartalommal foglalkoztam, az erdőterápia elnevezés a végén született meg sok-sok töprengés, szakmai egyeztetés után.
Azt kutattam, hogy milyen az elég jó közeg, amiben egy hajszolt felnőtt elég könnyedén érzi magát, nem emlékezteti tárgyalásra, ügyvitelre, munkahelyére, ahol nemcsak az elme és a lélek, hanem a test is elég laza és befogadó az új tanulására, ráadásul inspiráló, feltöltő is.
Az a vízió lebegett a szemem előtt, hogyha kevesebb stresszes vezető és felnőtt lesz, akkor kevesebb rohanás, hajszoltság lesz a hétköznapokban és akkor több öröm, egész-ség, jelenléttel élő ember lesz. Ehhez a magam módján, a magam tudásával szeretnék  hozzájárulni.

A személyiség fejlesztése, az életvezetési gondok felől nézve: nagy szakmai kihívás volt megtalálni az innováció és az egyszerűség kombinációját, mert a kreatív gondolkodásom a wow-hatású eszközök kidolgozására csábított, de a tapasztalatom és a tudományos eredmények szerint a wow-faktor, a csoda, az egyedi az bennem van, benned van, az emberben van. És ez a lényeg. Látni a fától az erdőt.Ezért maradtam egy pszichológiai módszernél, ahol az emberi természet megmutatkozhat, kibontakozhat és meghagyja a fókuszt a lényegen: az emberen, az egyénen, a felnőttön. Felnőtté válni egy folyamat, úton járás, az önmagamra eszmélés, önmagamra találás, önmagam természetének megismerése, erőforrásaimnak felfedezése, ami az önismeret része és ebben nem az a kérdés, hogy Mit csináljak? hanem az, hogy MI TÖRTÉNIK BENNEM, VELEM? Ki VAGYOK a társadalmi szerepeimen túl? Hogyan csökkentem az elidegenedést a saját, belső világommal? 

Miben különbözik az erdőterápia az erdőfürdőtől?
Az erdőfürdő csoportos módszer és nem egyéni illetve nem pszichológus, hanem erdőfürdő vezető kíséri.
Az erdőfürdőt a megelőző (prevenció, preventív) szolgáltatások közé sorolnám, ezért, ahol az erdőfürdő véget ér, ott kezdődik az erdőterápia, mert a csoportban előkészítik a résztvevőket az egyéni munkára.

Milyen szakmai, elméleti inspirációja van az erdőterápiának?
Pedagógiai (játék- és tanulás módszertan), pszichológiai (családterápia, rendszerszemlélet, mindfulness, transzperszonális Stanislav Grof, Ken Wilber, filozófiai (Szokratész), kulturális antropológiaiból kiemelném az elidegenedés társadalomfilozófiai fogalmát, melynek a marxi megközelítése szerint: „… az embernek létezik, létezett magához, a környezetéhez, a munkájához valamilyen a történelemben egyszer megvalósult identitása, amelyet azután valahol elveszített. Marx szerint ebben leginkább a tőkés termelési forma a ludas, amely a társadalom egyébként bonyolultnak tetsző viszonyait a végletekig lecsupaszítja, az embert elidegeníti a munkától, a másik embertől (a társadalomtól), s végül önmagától, s az ember így gyökértelenként, „idegenként” kényszerül élni, magát igen rosszul érezve ebben a világban.” (wikipedia)

Milyen személyes élmények hatására alkottam meg az erdőterápiát? Lovas terapeuta melletti önkénteskedés, sok kilométernyi erdőjárás, saját séta közbeni testi érzet megfigyelése (testtudat) , saját stresszel küzdés (dániai parkerdőben földre fekvés)

Kinek ajánlott az erdőterápia?
A friss levegőt, természetes környezetet és a lényeget kedvelőknek, ahol egyszerű, de nem mindig könnyű gyakorlatokon keresztül próbáljuk érzés-és gondolatvilágomat hallani/megérteni, helyzetemet új szemszögből látni, belső mozgatórugóimat tudatosítani, a valós igényeimet feltárni, erőforrásaimhoz kapcsolódni.

 

Az erdőterápia helyszíne a XII. kerület Széchenyi hegy budai tájvédelmi körzete.

Erdőterápiáról mondták

„Olyan volt, mint egy keresztanyával beszélgetni, aki olyan kérdéseket tesz fel, amit eddig még senki. Erdőben sétálni széken ülés helyett kevésbé volt frusztráló, így sokkal komfortosabban éreztem magam. Semmi kényelmetlenséget vagy zavart nem éreztem és tetszett, hogy a „nem tudom” is elfogadható válasz volt.

 Névtelen

„Megerősített az elhatározásaimban, újra használhatóvá tett számomra egy régi technikát, használható, új technikákkal látott el. Minden találkozásunk után megnyugodva mentem haza.”

 K.Berta, Budapest

„Azt hiszem sokkal könnyebb volt megnyílni és beszélnem a dolgaimról séta közben és a „házi feladatok” lefoglaltak a következő találkozásig.”

 Éva, Budapest

Nézd meg ezt a videót és hallgasd meg egyik résztvevő véleményét az erdőterápiáról

Nézd meg angol Skype interjúm Sarah Ivens-el az „Erdőterápia könyv írójával 2020. januárjában.

stresszkezelés, menedzserszűrés

Hallgasd meg a 2018-ban velem készült rádióinterjút:
https://www.csillagpontradio.hu/hu/2018/07/03/uj-eletmodtrend-erdoterapia

stresszkezelés, menedzserszűrés

Hallgasd meg a 2018-ban velem készült rádióinterjút:
https://www.csillagpontradio.hu/hu/2018/07/03/uj-eletmodtrend-erdoterapia

„Amikor bármit magában próbálunk kiragadni, akkor rájövünk, hogy ez mindennel szorosan összefügg a világegyetemben.” John Muir (természettudós)


Milyen hatása van az erdei sétának az immunrendszerünkre és a hangulatunkra?